Neye İyi Gelir

Limon: İnsan vücuduna faydaları ve zararları

Limonun en önemli faydası bağışıklık sistemini güçlendirmesidir.

C vitamini veya askorbik asit, temel bir besin maddesi ve doğal bir antioksidandır. Başlıca görevi zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek bağışıklığı güçlendirmektir. Kemikleri güçlendirir, kolajen sentezler, demir emilimine ve protein metabolizmasına yardımcı olur.

Kadınların günlük C vitamini ihtiyacı 75 mg, erkeklerin ise 90 mg’dır. Sorun şu ki, insan vücudu bu elementi üretemiyor, dolayısıyla dışarıdan, yani yiyeceklerden ve besin takviyelerinden elde etmek zorunda kalıyor.

Pek çok kişi limonun C vitamininin başlıca kaynağı olduğunu düşünür ancak bu yanlış bir düşüncedir. Elbette turunçgiller askorbik asit açısından zengindir ancak bu konuda aşırıya kaçmamalısınız. Günde en fazla iki dilim limon tüketmek sağlık açısından güvenlidir.

Limonun faydaları

Limonun en önemli faydası ise bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olması nedeniyle soğuk algınlığına karşı savaşmasıdır. Limonda ayrıca demir ve potasyum da bulunmaktadır. Ayrıca kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürmeye, kan basıncını ve kalp fonksiyonlarını normalleştirmeye yardımcı olur.

Ayrıca enerji verir, yorgunluğu giderir, mide bulantısına iyi gelir.

Limon kozmetikte aktif olarak kullanılmaktadır. Esansiyel yağı akne, sivilce ve pigmentasyon tedavisinde kullanılır. Saçların sağlıklı kalmasını sağlar ve yanıkların iyileşmesini hızlandırır.

Limonun zararları

Her gün bir limonun tamamını yemek hipervitaminoza neden olabilir. Doktorlar ayrıca aşağıdaki durumlarda limonun aşırı kullanılmasını önermiyor:

  • gastrit;
  • pankreatit;
  • mide ülseri ve duodenum ülseri;
  • alerji;
  • üç yaşın altındaki çocuklar;
  • emzirme döneminde.

Limon aynı zamanda dermatit oluşumuna ve diş minesinin zarar görmesine neden olabilir.

C vitamini içeren besinler

C vitamini pek çok besinde bulunur. Bunların arasında şampiyon ise kuşburnu . Bu, çoğunlukla komposto ve kaynatma, reçel ve marmelat yapımında kullanılan yabani gülün meyvesidir. 100 gr taze kuşburnu 426 mg askorbik asit içerir, kuru halde ise 1000 mg’dan fazladır. Sonbahar ve kış aylarında günde bir bardak kuşburnu çayı içilmesini terapistler öneriyor. Akut solunum yolu viral enfeksiyonlarına karşı mücadelede bağışıklık sistemine mükemmel bir yardımcıdır.

Askorbik asit aşırı dozu

Askorbik asidin aşırı dozunun sağlığa zararlı olabileceğini unutmamak önemlidir. Üstelik C vitamini eksikliğini gidermek, fazlasını gidermekten daha kolaydır; bu da baş ağrısı, mide-bağırsak rahatsızlıkları ve eklem rahatsızlıklarına yol açar. Doktorlar özellikle böbrek yetmezliği, karaciğer sirozu ve talasemi hastalarına, herhangi bir dozda C vitamini tüketmemeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Ayrıca askorbik asit şu ilaçlar ve maddelerle iyi bir şekilde kombine olmaz: aspirin, oral kontraseptifler, salisilatlar, alkali içecekler, etil alkol, heparin, kalsiyum klorür, amfetaminler.

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

Meryem

İspanya'da yaşıyor :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu